Kevad-suvi on saabunud täies hiilguses ning kõik on värske ja roheline. Oma võrseid sirutab ning paljundab ülikiirelt ka me aedade needus – naat! Enamus aiaomanikke kaevavad naadi kiiresti välja ning kõrvaldavad selle nuhtluse enne kui see hävitab lillepeenarde ilu. Ka meie tegime seda… kuid naadil on täiesti õigustatult oluline koht ravimtaimede hulgas.
Sõja ajal oli just naat see, mis hoidis paljud eestlased elus. Tollal oli tavaks öelda: “Kui naat hakkab kevadel võrsuma, siis me nälga ei sure!”
Naat on rikas vitamiinide E ja C ning eeterlike õlide poolest. Naat sisaldab antioksüdante, mineraale, kiudaineid, flavonoide ning aineid, mis hävitavad negatiivsed bakterid me soolestikus.
Naati peaks korjama päikesepaistelise ilmaga, looduslikult puhtast kohast. Naati võib lisada salatitele ja suppidele või valmistada nagu spinatit.
Kevadeti oleks väga soovitav sooritada kogu keha puhastuskuuri naadiga. Ma ise olen korjanud naati mereäärsetest kohtadest ning säilitanud seda külmikus nädal aega. Naati võib ka sügavkülma panna… kuid sügavkülmast välja võttes tõmbub naat mustaks. Naati võib kuivatada ning lisada toitudele. Naadist võib valmistada ka teed… ning seesama tee on väga kasulik näonaha puhastamiseks ja toniseerimiseks.
Toiduks sobib vaid noor naat. Kevadine, värskelt tärganud naat on parim. Kuid suve jooksul saab värsket naati kui vanad pealt maha niita ning paari päeva pärast ongi uus saak toidulaua jaoks valmis.
Naat on abiks seedehäirete & liigse vedeliku kogunemise puhul, närvide rahustamiseks, soolestiku puhastamiseks, külmetuste tõrjumiseks ning erinevate põletike – kaasa arvatud reuma ja artriitise (liigesepõletiku) – puhul.
Tugevat tervist & ilusat suve kõigile soovides,
Eve
http://www.TheSpringOfLife.net
Leave a Reply