Kastanimuna – kaunis kullane kera!
September 28, 2010 by eveilujaterviseblogi
Sügisene värvidemäng on juba alanud ning rõõmustab meid soojade kollaste, oranzhide, punaste ja roheliste toonidega. Valminud on ka tervise hoolitsuses viimastel aegadel unarusse langenud sügisannid kastanimunad.
Kastanid, kuigi pähklite perekonna õiguspärased liikmed, ei sisalda peaaegu üldse rasva. Need kaunid pruunid tõrud on rikkad süsivesikute, suhkrute ja vitamiinide poolest. Kastanis on külluslikult C-vitamiini ja B-rühma vitamiine, magneesiumi, mangaani ja vaske.
Eestimaal ei kasva toiduks kasutatav magus kastan vaid hobukastan.
Hobukastanist on leitud palju koostisaineid, mis on olulise tervistava ja kudesid taastava toimega. Nende hulka kuuluvad triterpeeni saponiinid (estsiin), kvertsetiin, eeterlikud õlid, taimsed steroolid, flavonoidid, parkained ja kumariinid.
Hobukastanit on veenihäirete raviks kasutatud 19 sajandi algusest saati. Tema kliiniline toime perifeersete veenihäirete korral sõltub pigem paljudest neist koostisainetest kui üksnes ühest.
Flavonoididel on põletikuvastane toime. Parkainetel on adstringeerivad omadused, mis aitavad tõsta veresoonte seinte toonust. Estsiinil on võime pidurdada turse teket. Tal on ka põletikuvastane ja veenide toonust parandav toime. Estsiin aitab leevendada ka liigeste, kõõluste ja lihaste paistetust ja põletikke ning hemorroide.
Kõik kastanid ei ole kasutamiseks sobivad, kuid selle saab lihtsal viisil kindlaks teha. Aseta kastanid vette ning viska minema need, mis pinnale tõusevad. Korralikud kastanid on tumedad, läikivad ning nii rasked, et vajuvad vette asetades põhja.
Lõika kastanid pooleks või mitmeks tükiks ning aseta läbipaistmatusse purki või muusse nõusse, mille saad sulgeda. Vala kastanid üle viinaga ning jäta seisma. Mõne nädala pärast on sobiv määrdevahend valmis. Sobib valusate liigeste ja lihaste ravimiseks, spordi kahjustuste korral, ka külmetuse puhul nina ja kurgu määrimiseks. Meie peres on see segu kogu aeg käepärast olemas ning kasutame seda ohtralt.
Veenilaiendite puhul tuleb segu kanda õrnalt veenidele ülespoole suunatud liigutustega hommikul ja õhtul. Masseerida ei tohi, kuna see võib põhjustada põletikku. Kahjustatud ja tundlikul nahal mitte kasutada.
Kuigi öeldakse, et eestimaised kastanid ei ole toidukastanid on mitmed neid edukalt ka toidulaua jaoks valmistanud. Kastan on maitselt magus. Söömiseks tuleks kastaneid kas pannil kuumutada või keeta. Nad on valmis kui koor hakkab pragunema. Kui kastaneid koheselt ei sööda, tuleks koor eemaldada kui kastan on kuum, sest jahtudes kleepub koor uuesti sisu ümber ning siis on seda tunduvalt raskem eemaldada.
Sa võid katsetada eestimaist kastanit püreestada ning lisandiks magustoitudele (nad on magusa maitsega).
Kasuta ära see looduse poolt kingitud tervislik and.
Parimat tervist Sulle soovides,
Eve
Mainin ära, et Eestis kasvav kastan on isegi veidi mürgine. Eks maitske ja tunnete kohe ka kibedat maistet 🙂
Mul poiss mingi tõlgitud raamatu retseptide järgi kukkus neid ju praadima, õnneks sain jaole …
Tervitustega…
Antti
Antti, ma tunnistan, et ei ole ise kunagi proovinud eestimaist kastanit toiduks tarvitada, kuid olen kuulnud, et mõned on ning midagi ei ole juhtunud. Su poiss ei söönud ju neid ja Sa ei söönud neid. Need ei ole otseselt toiduks mõeldud nii, et seda küll soovitan, et parem olla ettevaatlik kui hulljulge.
Määrdeks on kastanid suurepärased!
Aitäh kommentaari eest … õnnistussoovidega,
Eve